Mannes van Assen kids logo
 Over Mannes   Instagram Mannes
 Mannes makers  Mannes maken
 Mannes summary in English  Kennis maken

Hoe wordt Mannes gemaakt? Hoe steekt een holle houten hond in elkaar met in zijn huid tientallen kleine sproeiers die ‘op commando’ een fijne nevel verspreiden waarmee hij reageert op kinderstemmen of reizigersdrukte?


Inside Mannes

Mannes is hol: de technische ingewanden blijven toegankelijk


We laten de fijne technische details achterwege (maar delen die natuurlijk graag op verzoek) en introduceren hier de principes van een kunstwerk dat op zijn omgeving reageert. Mannes blaast in reactie op beweging en geluid een fijne waternevel uit en baadt bij schemering en in het donker in een wolk van licht dat op omgevingsbeweging reageert. Daar zit ontwerp- en technische kennis achter... hoe kwam Mannes tot stand en hoe werkt hij?Mannes in 3D

Mannes is in 3D ontworpen,
de houtconstructie naar het softwaremodel gefreesdMannes in 3D   Na een serie voorstudies en schetsen van de eerste ideeën werden voor het definitieve ontwerp van Mannes nooit traditionele (tweedimensonale) ‘werktekeningen’ gemaakt. Het ontwerp werd van meet af aan met software in 3D geconstrueerd en vervolgens door Doornekamp Woodspecials in productie genomen vanuit hetzelfde 3D-model. De hierbij toegepaste technologie wordt CNC (‘computer numerical control’) frezen genoemd. De gefreesde onderdelen worden met elkaar verlijmd en vevolgens in grotere delen met elkaar verbonden. Mannes is een grote computergestuurde 3D puzzle!


3-D model puzzle

Het 3-D model van de kunstenaars wordt naar een freesmodel vertaald


Mannes puzzlestukken

Puzzlestukken


Passen en meten

Passen en meten in elk stadium van de productie


De interactieve lichtinstallaties   In en rond Mannes liggen sensoren die beweging (door middel van radar-technologie) en geluid (via microfoons) signaleren. De waargenomen activiteit wordt electronisch omgezet in opdrachten aan de nevel installatie die in Mannes is aangelegd èn aan de lichtinstallatie om Mannes heen. Fijne sproeiers verspreiden vervolgens de minuscule waterdruppeltjes die samen een nevel vormen, 360 LED armaturen met elk drie LEDs doven langzaam uit en weer aan. De lichtzwerm leidt richting het centrum van Assen. De armaturen zijn verwerkt in dezelfde klinkers die overal elders op het plein worden toegepast. In de klinkers zijn gaten geboord waarin in een kunststof huls de LEDs zijn gemonteerd. Onder de straatklinkers liggen de sensors en de dimmers.


LED-klinker en sensor

De ‘LED-klinkers’ en dimmers worden door radarsensoren aangestuurd


night plan LEDs

De positie van de ‘LED-klinkers’


De lichtjes in de wolk doven en gloeien weer op voor wie er overheen loopt. Door de toegepaste dimmers is dit geen abrupte aan/uit-ervaring, maar een zachte overgang. De lampjes doven in één seconde, zijn dan één seconde uit en gloeien in weer één seconde opnieuw op. Alle 360 lichtklinkers werken onafhankelijk.


day plan LEDs

De positie van de sensorenAankomst en opbouw in Assen

Mannes komt aan in Assen

11 september 2018, eindelijk is het zover, in alle vroegte
komt Mannes aan in Assen! (foto: Bert Visser)

Het transport van Mannes vindt in alle vroegte plaats want het zal een hele dag nemen om hem in volle glorie te laten verrijzen. De onderdelen worden voor een laatste keer in elkaar gepast en daar zal hij staan... op die stevige poten waar het skelet in steekt waaraan het hele ‘bouwwerk’ wordt opgehangen.


Mannes komt aan in Assen

Vooruit naar de plaats van bestemming,
waar het fundament voor onze grote viervoeter klaar ligt (foto: Bert Visser)

De laatste meters gaan natuurlijk stapvoets. Hoe groot en stevig Mannes dan ook mag zijn, hij wordt steeds met de grootste precisie en zorgvuldigheid — en liefde! — behandeld.


Mannes komt op zijn poten terecht

Mannes komt op zijn poten terecht,
stevig in de chemische ankers (foto: Bert Visser)

De opbouw begint op het fundament. Daar worden de poten stuk voor stuk verankerd.


Mannes komt op zijn poten terecht

Mannes staat!

Het skelet loopt door de poten en wordt op de ankers in het fundament vastgezet. Staart, rugdelen, borst en tot slot het hoofd worden aan het skelet en aan elkaar gemonteerd.


We beginnen bij de staart

De staart wordt eraan gehangen (foto: Bert Visser)

De opbouw verloopt van achteren naar voren, van de staart tot de kop, die er als laatste op wordt gezet


Mannes van staart tot kop

Mannes van staart tot kop

Lang staart Mannes nog na in de richting van Waddinxveen waar hij met zoveel aandacht werd samengesteld en waarvandaan hij vanmorgen eindelijk naar Assen mocht vertrekken... achter hem wordt geduldig en geconcentreerd aan zijn lijf gewerkt.


De borst wordt geplaatst

De borst wordt geplaatst

En dan gaat het snel...


Het hoofd is aan de beurt

Het hoofd komt eraan

Als de rug dicht is is de beurt aan het hoofd!


Het hoofd is aan de beurt

Zo kijkt hij de goede kant op
— wie mag ik al verwelkomen!?


Het hoofd is aan de beurt

Niet ongeduldig worden, dit steekt heel nauw


Het hoofd is aan de beurt

Een laatste aanwijzing...


Het hoofd maakt Mannes 'af'

Zo dan, Mannes is ‘af’!


Onze grote viervoeter staat klaar voor de Assenaar

Hier sta ik klaar voor en met alle burgers van Assen
om onze gasten te verwelkomen! Kan iemand het plein komen dichtleggen?
Dan kunnen ook de lampjes straks aan!

Voor 4 oktober als Mannes feestelijk wordt onthuld wordt het plein geplaveid, de verlichting aangelegd en in zijn binnenste gewerkt aan de vernevelingsinstallatie. Maar het beeld staat als een huis. Het is af en aan even zichtbaar en wordt op Werelddierendag — kon er een betere datum zijn? — welkom geheten en gevierd!

SUMMARY

The making of Mannes: from his 3D computer aided conception right up to the last nuts and bolts that secure him to his new ground, the making of Mannes for Assen is followed on his own personal website.

Realized in CNC (‘computer numerical control’) milled wooden parts and filled with technology — the making of Mannes is as much a sculpting material feat as that it is an advanced technological achievement.

The sculpture is installed at a crossing of different traffic streams, both underground as well as on the plaza. In the car tunnel lights follow passing cars, on the plaza Mannes is surrounded by crowd and sound sensitive LED lighting fixtures, embedded in the pavement.

The interactive light nebula mirrors (and illuminates) the water spray that Mannes emits when children’s voices or crowd volume and movement stimulate the welcoming dog’s mood.MANNESMAKERS

NIO architecten
“NIO Architects is a Rotterdam company with its roots in architecture. With a team of around eight architects led by Maurice Nio, we work on projects involving sports and leisure, retail, infrastructure, culture and private housing. When designing buildings, we are inspired by everyday things such as music, nature and art but only rarely by architecture because this leads to more of the same. We actively strive for innovation and aim to create an inspired and inspiring environment, which generates development that is both functional and above all emotional.” (citaat uit de website)

Q.S. Serafijn
“Q.S. Serafijn is beeldend kunstenaar en publicist. Bekende werken van hem zijn de D-Toren in Doetinchem (i.s.m. NOX Architekten Rotterdam, 2004), Wat af is, is niet gemaakt (politiebureau Apeldoorn, 2009), het ruiterstandbeeld John Wayne te Wateringse Veld (2010) en BANK! in de Hilversumse Meent (i.s.m. Buro Poppinga Amsterdam, 2011).” (citaat uit de website)

UITVOERING

Bij het project Mannes wordt door NIO architecten en Q.S. Serafijn een heel scala specialisten betrokken. Vanaf het eerste ontwerp en model tot aan de productie en installatie van de zes meter hoge, interactief nevelende en verlichte Mannes wordt voor elk stadium bijzondere expertise ingeschakeld.

Mannes wordt gerealiseerd in samenwerking met Arie Doornekamp (Doornekamp Woodspecials) voor de houten hond, Sander Houdé (Erkho) voor de nevelinstallatie, Roger van de Weg (ADIM) voor de interactieve lichtinstallatie, Tijs Ham (STEIM) en Roald van Dillewijn voor het geluid en Mark Ridder (Kleurbleur) voor het audiovisuele component.

Doornekamp Woodspecials
Erkho
ADIM
STEIM
Roald van Dillewijn
Kleurbleur


Meer informatie over Mannes via Jouke Kleerebezem voor Het Reputatieatelier: jouke.kleerebezem[at]reputatieatelier.nl

Foto's van het fabricageproces met dank aan Doornekamp Woodspecials.

Alle overige beeldmateriaal op deze site is afkomstig van, of werd in opdracht gemaakt voor, NIO/Serafijn. Gebruik in overleg.mannes contour

OVER MANNES
Alles over (voor) Mannes

MANNES MAKERS
De kunstenaars achter Mannes

MANNES MAKEN
Hoe wordt de hond Mannes gemaakt? Hoeveel techniek brengt Mannes met zich mee? De specialisten achter de Mannesbouw.

KENNIS MAKEN
Wat brengt Mannes allemaal te weeg? Wat schrijven de media over de gastvrije enthousiaste viervoeter?

MANNES SUMMARY
English summary for international dog and public art enthousiasts!