Mannes van Assen kids logo
 Over Mannes   Instagram Mannes
 Mannes makers  Mannes maken
 Mannes summary in English  Kennis maken

Het ontwerp van reuzenhond Mannes is van de hand van NIO architecten en beeldend kunstenaar Q.S. Serafijn, beide gevestigd te Rotterdam. Hun voorstel voor drie samenhangende werken werd door een commissie van ervaren deskundigen van buiten en binnen de gemeente verkozen uit een shortlist van vier samenwerkingsverbanden, na een internationale inzending van 66 portfolio’s.


Q.S. Serafijn (1960) is schilder, beeldhouwer en auteur. Hij studeerde van 1978 tot 1983 op de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (docent tekenen/schilderen) en vervolgde zijn studie op Ateliers ’63 in Haarlem. Sind 1991 woont en werk hij in Rotterdam. Met de overheid als opdrachtgever realiseerde hij diverse beelden in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld John Wayne op nieuwbouwlocatie ‘Het Wateringse Veld’ te Den Haag. Deze ‘John Wayne’ is een aluminium ruiterstandbeeld gebaseerd op een voor commerciŽle doeleinden in epoxy en in serie op de Filipijnen geproduceerd beeld dat Serafijn aankocht en naar eigen behoefte aanpaste alvorens het in ItaliŽ in aluminium te laten gieten. Wayne heeft een emmer op het hoofd en in zijn handen een boeket droogbloemen en plastic draagtas. D-toren, een beeld in het centrum van Doetinchem, is een kunstwerk dat de emoties van de stad en haar inwoners meet. Door het beantwoorden van vragen over geluk, liefde, haat en angst sturen de bewoners de D-toren aan in die zin dat de toren ’s avonds oplicht in de kleur die correspondeert met de emotie van die dag. Rood (=liefde), geel (=angst), groen (=boosheid) en blauw (=geluk).

Van 1991 tot 1993 gaf Serafijn les op de Jan van Eyck Academie in Maastricht en van 1993 tot 1999 aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Sinds 2007 is hij als docent verbonden aan DOGtime, de part-time opleiding van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 1992 won hij de Charlotte Köhler Prijs, categorie kunst. Zijn werk is in verschillende groepstentoonstellingen getoond o.a. in het Stedelijk Museum Amsterdam, Boijmans van Beuningen, Kunsthal, het Fotomuseum en onlangs solo in galerie Cokkie Snoei (Rotterdam) en Club Solo (Breda).Maurice Nio (1959) is in 1988 als architect cum laude afgestudeerd aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft op een villa voor Michael Jackson, het curieuste afstudeerproject van dat jaar. Dit project is cruciaal geweest voor zijn hybride aanpak. Dankzij een mix van mythologische en pragmatische denkprocessen, cryptische en tegelijk opperst heldere ontwerpstrategieŽn, heeft hij bij BDG Architekten Ingenieurs (1991-1996) projecten gerealiseerd zoals de enorme afvalverbrandingsinstallatie aviTwente en bij VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten (1997-1999) de Zuidtangent, de langste hoogwaardig openbaar vervoerlijn in Europa. Sinds 1 januari 2000 opereert hij vanuit zijn eigen ontwerpbureau NIO architecten en werkt momenteel aan het mooiste marktgebouw van ItaliŽ en het fijnste gezondheidscentrum van Nederland.

Maurice Nio geeft lezingen in binnen- en buitenland en gaat binnenkort weer een boek vormgeven, heeft net zijn achtste videoproductie gemaakt, en is bezig met het schrijven van nieuwe artikelen over stedenbouw, architectuur, film, video, televisie, fotografie of dans. Wapenfeiten hoe dan ook zijn de boeken You Have the Right to Remain Silent (1998), Unseen I Slipped Away (2004), Eat This! (2006) en SupraSensitivity in Architecture (2016).

            Afmontage in de houtwerkplaatsmannes contour

OVER MANNES
Alles over (voor) Mannes

MANNES MAKERS
De kunstenaars achter Mannes

MANNES MAKEN
Hoe wordt de hond Mannes gemaakt? Hoeveel techniek brengt Mannes met zich mee? De specialisten achter de Mannesbouw.

KENNIS MAKEN
Wat brengt Mannes allemaal te weeg? Wat schrijven de media over de gastvrije enthousiaste viervoeter?

MANNES SUMMARY
English summary for international dog and public art enthousiasts!